Ishida pruža rešenje za liniju za pakovanje pomfrita

Preuzmite PDF fajl

Belgijska firma koja se bavi preradom krompira Agristo NV je instalirala prilagođeno rešenje linije za pakovanje zaleđenog pomfrita firme Ishida Europe i njihovog jedinog agenta u Belgiji, BRN, koje im je donelo maksimalnu produktivnost i efikasnost, kao deo nove vrhunske fabrike firme Agristo. Ishida/BRN rešenje za pakovanje podrazumeva opremu od izlaznog dela tunela za zamrzavanje do uvođenja proizvoda i mašine za pakovanje. Obuhvata 6 vrhunski izrađenih Ishida vaga CCW-R serije, koje odmeravaju porcije od 450g do 2.5kg pri brzinama od preko 100 kesa u minutu za pakovanje od 450g.

Osnovan 1985, Agristo je prerastao u jednog od vodećih snabdevača proizvodima od krompira, sa proizvodnjom od preko 200,000 tona godišnje. Kompanija je specijalizovana za zaleđeni i polu-prženi pomfrit, isporučujući većinu pod svojim brendom u preko 80 zemalja širom sveta. Logičan izbor firme Agristo da firmama BRN i Ishida poveri osmišljavanje rešenja pakovanje za novu fabriku je napravljen nakon dugogodišnje saradnje. Konkretno, za logistiku projekta je bilo neophodno da odgovornosti budu jasno definisane među malim brojem dobavljača, i BRN je odabrana da odgovori zahtevima pakovanja među tri druga glavna dobavljača za izradu, oblast procesiranja i automatizaciju.

Iz tunela za zamrzavanje pomfrit ide na traku za odmeravanje, koja kontroliše kapacitet linije. U cilju regulisanja bilo kakve fluktuacije u proizvodnji i postupku pakovanja i da bi se osiguralo regularno uvođenje proizvoda na vage , viškovi proizvoda se drže u specijalnom FiFo baferu, kako bi se ponovo uveli u liniju za pakovanje u odgovarajuće vreme. Proizvod se takođe proverava kako bi se uklonili proizvodi ispod standarda (npr. sa crnim tačkama) a zatim se sortira u tačan odnos kratkog i dugog pomfrita. Pomfrit preterano kratke dužine se preusmerava za kasnije pakovanje na liniji koja pakuje samo ovaj proizvod.

pomfrit

Model Ishida vaga je CCW-R-214W-S/50-WP, koga karakteriše higijenski vodootporni dizajn, namenjen је za zamrznutu hranu. Ključni izazov prilikom instalacije je bio da se gornja i donja oblast pakovanja razdvoje, kako bi se omogućilo lako ispiranje vage crevom i sprečilo da voda prodre u suvu oblast pakovanja ispod. Pored toga, unakrsne uvodnike karakteriše kapacitet bafera od 0.5m3 za regulisanje protoka proizvoda do vaga.

Vage R-serije koriste vrhunski hardver i softver kako bi obračunali i proverili kombinacije težine pri velikim brzinama, dovodeći do značajnog smanjenja u gubitku proizvoda. Povećanje brzine kalkulacije takođe doprinosi ukupnoj efikasnosti, budući da vaga praktično nikada ne nalazi da je potrebno odbaciti odmeravanje zato što je ono iznad ili ispod težine. Intervencija operatera je svedena na minimum automatskim sistemom za kontrolu uvođenja i samo-podesivim vibracionim sistemom koji automatski podešava amplitude vibracije da bi se poboljšao protok proizvoda. Deo krompira može da se uvodi kada je linija isključena ili da se meša sa procesiranim proizvodom ili da se pakuje odvojeno kao gotov proizvod.

Ovakvo rešenje tako omogućava da prostor bude odlično iskorišćen, uz pomoć kompaktnog dizajna vaga, koji im omogućava da se uklope u prostor ograničene visine, ostavljajući mesta za gravitacione metal detektore na svim izlazima.

“Pristup firmi Ishida i BRN našim zahtevima je bio odličan,” komentariše Antoon Wallays iz firme Agristo. “Pokazali su potpuno razumevanje za ono što je potrebno, fleksibilnost rešenja koje su dizajnirali, kao i profesionalizam i brzu reakciju u instalaciji.”