Ishida rešenje donosi automatizaciju u radu sa osetljivim konditorskim proizvodima

Preuzmite PDF fajl

Proizvodi sa krhkom glazurom, poput dražeja ili žitarica prelivenih čokoladom, sada se mogu brzo pakovati bez značajnijih oštećenja zahvaljujući jedinstvenom dizajnu Ishida kompjuterske vage za odmeravanje sa više glava.

konditori-1

Radeći sa kompanijom Sucralliance, filijalom najveće konditorske grupe CEMOI, Ishida je osmislila rešenje kod koga 99.5% slatkiša ostaje nepolomljeno i bez oštećenja, kombinujući kvalitet sa prednostima automatizacije, sa brzinama do 50 pak/min za pakovanje od 150g.

U svojoj čuvenoj fabrici Coppelia u mestu Chambéry, severoistočno od Grenobla, kompanija proizvodi dražeje sa bademom i sa čokoladom u sredini, u različitim raznobojnim kombinacijama. Nanošenje preliva kod slatkiša zahteva vreme i profesionalno korišćenje posebnih mašina za čokoladiranje. Međutim koliko god konačni premaz može izgledati čvrst, on je prilično osetljiv: pad od 300mm je dovoljan da praktično osigura da će se dražeje polomiti ili bar naprsnuti. Coppelia je tražila načine da proizvodnja ovih tradicionalnih proizvoda bude što isplativija, uz veću efikasnost po pitanju odmeravanja. Međutim, to su upravo područja gde konvencionalna automatizacija najverovatnije oštećuje dražeje.

Kompanija se zato udružila sa firmom Ishida kako bi osmislili novu automatsku liniju za pakovanje sa posebnim izazovom da se pronađe i instalira rešenje za odmeravanje, napravi specifikacija cele linije i obuči osoblje Ishida tim je sproveo iscrpna testiranja sa Coppelia proizvodima, koristeći različite vage i visine sa kojih se ispuštaju proizvodi. Izabrano rešenje za odmeravanje je kompjuterska vaga kod koje su koševi za odmeravanje raspoređeni pravolinijski, i gde su visine sa kojih se ispuštaju proizvodi svedene na minimalne a najbitniije kontaktne površine obložene materijalom koji ublažava pad. Ova posebna mašina se pokazala kao veoma efikasna. Kako Alain Collet, direktor proizvodnje kaže, “Dražeje zapravo ne padaju, one se pod blagim nagibom od 45° spuštaju na dole.”

konditori-2

Coppelia već koristi novu liniju za druge konditorske preoizvode sa osetljivom glazurom, kako za “jaja prepelice” i “jaja galeba”, tako i za proizvode kao što su različite žitarice prelivene čokoladom.

“Veoma smo zahvalni firmi Ishida za podršku koju nam je pružila u različitim fazama: definisanju krajnje specifikacije zasnovane na našoj kratkoj, organizovanoj proizvodnji i obuci osoblja.” kaže Alain Collet.