Brza isplativost, kao što je IDCS,
poboljšava kvalitet u firmi Mokate

Preuzmite PDF fajl

Ugradnja novog Ishida sistema za prikupljanje podataka (IDCS) za kontrolne vage donela je značajne uštede u troškovima i optimizaciju linije za proizvodnju firmi Mokate, koja je vodeći poljski proizvođač kafe, čaja i kakaa, što je dovelo do toga da se investicija isplati u roku od 12 meseci.

IDCS je jednostavno i lako za upotrebu softversko rešenje, koje može pomoći direktorima fabrika da donesu odluke u pogledu investiranja u novu opremu za pakovanje ili promena postojećih postupaka i procedura predstavljanjem i prikazivanjem ušteda u troškovima koje mogu da se naprave – na proizvodnoj i procesnoj liniji. 

IDCS zapisuje podatke sa svakog pojedinačnog pakovanja, izmerenog na Ishida kontrolnoj vagi (jedan IDCS može zapamtiti podatke dobijene sa do 100 kontrolnih vaga) u jedinstvenu i sigurnu bazu podataka, obezbeđujući bogat izvor dragocenih podataka o proizvodnji. Generisani izveštaji mogu da pokazuju, na primer, koliko proizvoda se poklanja u bilo kom datom vremenskom periodu (u minutu, satu, smeni, nedelji, mesecu ili godini) ili koliko često linije ne rade kada bi trebalo

Mokate ima dve fabrike u Poljskoj - u mestu Zory, gde se proizvode kapućino, kafa, kafe napici,kakao i pavlaka za kakao i kafu (u prahu), i u mestu Ustroń gde se proizvodi čaj -  uporedo sa 2 fabrike u Češkoj, i distributivnim centrima u Slovačkoj, Mađarskoj i Ukrajini.  Kompanija je glavni snabdevač kafe, čaja i kakaa za Centralnu i Istočnu Evropu, a takođe izvozi i u Kinu. Pored toga, svoj kapućino prodaje i u Italiji.

Kvalitet i konzistentnost proizvoda su ključni uslovi za Mokate, a kompanija nekoliko godina koristi Ishida kontrolne vage, koje je isporučio zastupnik firme Ishida u Poljskoj Fenix Systems. Dodatne pogodnosti IDCS-a koje su ponuđene omogućavaju kompaniji  Mokate da preciznije prati ceo proces pakovanja kako bi se identifikovali i potencijalni problemi i mogućnosti uštede u troškovima.

IDCS

Mokate je za početak instalirao IDCS na jednoj kontrolnoj vagi, kako bi ga testirao u trajanju od 3 meseca. Tokom prvog dana rada, softver je identifikovao da su neplanirani zastoji znatno duži, nego što je predviđeno. Kao rezultat toga, kompanija je kupila još 12 Ishida kontrolnih vaga sa IDCS softverom naknadno IDCS na sve postojeće kontrolne vage u svojim fabrikama.

Mokate je prepoznao nekoliko ključnih prednosti IDCS-a. Softver pruža kompletan
 on-line nadzor proizvodnih linija, prikazuje detaljne informacije o pojedinačnim smenama, obimu proizvodnje, kapacitetu i potrošnji folije.  Jednako važno, centralizovana kontrola eliminiše greške operatera tokom podešavanja proizvoda.

IDCS takođe omogućava efikasno praćenje i kontrolu zapreminskih dozatora korišćenjem informacija koja su dobijene sa kontrolnih vaga kako bi se podesile stope punjenja i obezbedila njihova maksimalna efikasnost. Dalja prednost, koja se nije očekivala na početku, kada je softver instaliran, je ta da je IDCS sposoban da prepozna i pomogne u rešavanju problema kod sledećih mašina, kao što su mikseri i uvodnici.

Jedna od najizraženijih ušteda koju je doneo IDCS se vidi kroz mogućnost da kontroliše ono što je ranije dovodilo do velikog gubitka folije tokom postupka pakovanja.  Svaka rolna folije se izmeri pre nego što se stavi na mašinu i ova informacija se unosi u IDCS.  Sistem tada može da izračuna količinu folije koja se koristi za proizvodnju određenog broja kesica i ukazije na količinu otpadaka kroz odbačena pakovanje ili kroz gubitke folije tokom podešavanja mašine.

Ova informacija se koristi i da omogući kompaniji Mokate da kontroliše debljinu folije.  Obezbeđujući da se koristi tačna količina folije povećava broj pakovanja koja se mogu proizvesti tokom svakog postupka proizvodnje.

IDCS obezbeđuje detaljne izveštaje kojima se može pristupiti u svakoj fabrici ili sa bilo koje druge lokacije putem interneta.  U kompaniji Mokate kažu da je sistem doneo značajnu efikasnost u proizvodnji i poboljšanja operatera, uz bolju ukupnu kontrolu i praćenje što znači da svaki problem može biti rešen brže.

“U svakom trenutku tačno znamo šta se dešava u svim našim fabrikama i možemo doneti odgovarajuće odluke  kako bismo poboljšali stvari ili poboljšali rad,” komentariše Leszek Kolek, direktor fabrike Mokate.

“Zaista ne znamo kako smo uspevali bez IDCS-a u prošlosti. I oduševljeni smo podrškom koju i dalje dobijamo od Ishida Europe i Fenix Systems.”