Isporuka nove linije za cerealije

Preuzmite PDF fajl

cerealije

Sa Ishida kompjuterskom vagom sa 16 glava za miks četiri proizvoda vodeći švajcarski proizvođač cerealija Kentaur GmbH postigao je veću brzinu i preciznost u odmeravanju širokog raspona ekspandiranih pšeničnih žitarica i corn flakes-a, dovodeći do uštede u troškovima i smanjenja gubitka i težini proizvoda.

Osnovan 1846, Kentaur najveći proizvođač cerealija u Švajcarskoj. Danas kompanija proizvodi cerealije za svoj vlastiti brend i za velike trgovine, kao što su Migros i Coop. U cilju zadovoljavanja najnovijih zahteva kupaca, Kentaur je hteo da investira u novu liniju za pakovanje koja bi radila pri velikim brzinama, prilagođavajući se pokretanjima i kraćeg i dužeg ciklusa proizvodnje, i radila kako sa miksom, tako i sa pojedinačnim proizvodima i nudila brzo prebacivanje sa jednog na drugi proizvod.

Kentaur je izabrao predstavnika firme Ishida Europe u Švajcarskoj, Itech AG of Rotkreuz, za planiranje i instalaciju kompletno novog fleksibilnog sistema za pakovanja koji se sastoji iz trospratne instalacije. Žitarice se prvo uvode iz silosa koji je postavljen na vrhu. Dva silosa od 1,200 litra su na raspolaganju za pojedinačne sastojke ili glavne sastojke miksa, dok dva manja rezervoara od 300 litra mogu da sadrže manje sastojke ili se koriste kao proširenje velikih silosa. Svaki silos se prazni na vibracioni uvodnik, koji se nalazi na sledećem spratu, na vrhu Ishida vage. Model R serije sa 16 glava može kontrolisati mikseve koji se sastoje iz 4 sastojka, a može se lako prilagoditi na tri ili dve komponente ili na samo jedan sastojak.

Brzine su impresivne, imajući u vidu relativno spor protok ove vrste žitarica: pojedinačan proizvod može dostići brzinu od 60 pakovanja u minutu, što je skoro tri puta veća brzina od one koja je postignuta sa linearnom vagom koja je prethodno korišćena, dok se miksovi proizvoda od 375g mogu proizvoditi brzinom do 45 pakovanja u minutu.

Jednako važno je smanjenje razlika u težini, prema rečima direktora fabrike Andreas Hebeisen-a. “Preciznost Ishida vage se direktno pretvara u smanjenje troškova,” objašnjava on, navodeći kao primer pakovanje corn flakes-a od 375g sa varijacijama u težini od 3,2g sa starom linearnom vagom u poređenju sa trenutno postignutim nivoom sa Ishida vagom od 0,3g.

Drugi suštinski zahtev za liniju su mogućnosti brze promene proizvoda, kako bi se radilo i sa velikim porudžbinama i sa kratkim pokretanjima proizvodnje. Kada je potrebno odmeravati različite sastojke, neophodno čišćenje i lift-off, drop-on dizajn delova koji su u kontaktu sa proizvodom na Ishida kompjuterskoj vagi za odmeravanje sa više glava su od velike pomoći. “Nova linija je proširila mogućnosti Kentaur-a i poboljšala naše sposobnosti, kako bi se zadovoljila očekivanja naših kupaca,” zaključuje Andreas Hebeisen. “Proces pakovanja je sada značajno brži, a funkcija miksovanja nam daje veliku fleksibilnost.

“Ceo projekat je savršen primer isporuke na vreme, odličnog servisa i pouzdanosti. Linija od samog početka radi besprekorno.”