Ubedljiv za kikiriki, od ključnog značaja za indijski orah

Preuzmite PDF fajl

felix

Veliki prerađivač oraha je uspeo da smanji prosečne gubitke u težini proizvoda sa 2g na 0.4g za konzerve sa orasima od 200g prelaskom sa zapreminskih metoda na Ishida multihead vage za odmeravanje. Rezultati su ubedljivi za proizvode od kikirikija ove kompanije, ali još više za skuplji indijski orah i australijski orah.

Felix GmbH & Co. KG proizvođač snacks proizvoda koji se nalazi u mestu Schwerte, blizu Dortmunda, u Nemačkoj. Od 2000. godine se nalazi u sastavu kompanije “The Nut Company” (TNC), najvećeg evropskog proizvođača oraha.

Proizvodi koji se prerađuju u mestu Schwerte su kikiriki, indijski orah, badem i australijski orah. U Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Italiji i Sloveniji, ovi proizvodi se prodaju pod poznatim “ültje” brendom, koji uživa 80% svesti potrošača u Nemačkoj. Na tržištu Istočne Evrope, brend koji se koristi je Felix.

Ukupan broj raličitih vrsta jezgrastih proizvoda koji se pakuju(uključujući mix proizvode) se bliži broju 500, uključujući plastična pakovanja, čašice, vakuum pakovanja, prehrambenu ambalažu i konzerve koje se mogu ponovo zatvarati. Proizvodi sopstvenog brenda za trgovine kao što su REWE i EDEKA se proizvode ovde, kao i puter od kikirikija.

Prostor je ograničen, fleksibilnost nije

Sistem izuzetne fleksibilnosti je instaliran za pakovanje proizvoda velike vrednosti u konzerve sa plastičnim poklopcima koje se mogu ponovo zatvarati. Sastoji se od 2 Ishida vage sa uparenom paralelnom konfiguracijom. Proizvodi se mogu uvoditi u jednu ili obe vage, i svaka vaga ima duplo pražnjenje (tj. funkciju dve odvojene vage i pražnjenja sa preciznim odmeravanjima u 2 konzerve odjednom) radi povećanja brzine. Dva reda napunjenih konzervi, po jedan sa svake vage, se zatim zatvara u modifikovanoj atmosferi, a nakon toga se vrši kodiranje.

Ovakvo rešenje tako omogućava da prostor bude odlično iskorišćen, uz pomoć kompaktnog dizajna vaga, koji im omogućava da se uklope u prostor ograničene visine, ostavljajući mesta za gravitacione metal detektore na svim izlazima.

Vage sa “uparenim koficama”

Ovo su vage sa ’uparenim koficama’. Dok svaka ima 12 glava za odmeravanje i 12 prihvatnih kofica,svaka prihvatna kofica u stvari uvodi proizvode u 2 levka za odmeravanje, praveći ukupno 24 odmeravanja. Stoga postignuta brzina i preciznost su izvanredni za vagu sa 12 glava. Ove vage, sa kompaktnim koficama od 0.8 litra, su odlične za rad sa relativno malim ciljnim težinama.

Svaka Ishida vaga se prazni kroz gravitacione metal detektore za povećanu bezbednost. Ovo je omogućeno kompaktnom prirodom vaga.

felix-2

Istorija studije: Felix GmbH

80% smanjenja u gubicima u težini proizvoda

Nova linija ima smanjene gubitke u težini proizvoda (nepotrebno prepunjavanje) na konzervi od 200g sa 2g na 0.4 g, smanjenje od 80%. Ovo je naročito važno u slučaju proizvoda kao što je indijski orah koji je, čak i kad se kupuje kao sirovina, mnogo skuplji od kikirikija.

Šta više, odmeravanje sa više glava je naročito efikasno kada je veća težina komada, kao što je na primer slučaj sa indijskim i australijskim orahom.

Vreme isplativosti

Jasna finansijska prednost odmeravanja sa multihead vagama nad zapreminskom metodom je ilustrovana vremenom otplate od 2 godine koje je u početku predviđeno. U stvari se čini da trenutak otplate investicije može čak i brže da dođe.

Kako Helmut Brangenberg, šef tehničkog sektora u firmi Felix kaže: “Investicija se veoma brzo povrati, s obzirom na to da uštedimo dosta novca preciznijim odmeravanjem proizvoda i smanjenjem gubitaka u težini.“

Bez iznenađenja

Ishida je napravila spisak za tender za novu instalaciju delimično kao rezultat nekih izuzetno zadovoljavajućih iskustava u patnerskom radu koja datiraju još od 1985.

U vreme naše posete Schwerte se dokazao kao najefikasnija proizvodna jedinica Međunarodne kompanije za preradu jezgrastih proizvoda. Do toga se jednim delom došlo zbog doprinosa nove vrhunske linije za proizvodnju.