Najnovija ishida linija donela je povećanje proizvodnje kompaniji Snellman

Preuzmite PDF fajl

ish2011-001-Snellman-line-portion-to-pack

Efikasna linija za pakovanje firme Ishida omogućila je finskom proizvođaču mesa, kompaniji Snellman da poveća proizvodnju i pakovanje mlevenog mesa za 32.5%, sa 80 na 106 pakovanja u minutu, dok u isto vreme smanjuje potrebu za radnom snagom na liniji. Rešenje koje je osmislila Ishida obuhvata dovođenje posuda, sistem punjenja porcija, zatvaranje posuda, etiketiranje, sveobuhvatno pakovanje i proveru etikete i ubacivanje posuda u kutije pomoću robota.

Mleveno meso se oblikuje u neprekidnu “veknu” koja se uvodi na pomoćni papir i reže u porcije odgovarajuće težine. Svaka porcija prolazi kroz kontrolnu vagu i, kada dođe do kraja trake, sopstvenim podsticajem se prenosi u posudu koja dolazi odmah ispod trake. Elektronska signalizacija i stani-kreni mehanizam za posude omogućava da tajming bude dobar, dok jedinstveni vakuum sistem koji je osmislila Ishida ispod trake konvejera drži na mestu lagane plastične posude, što značajno doprinosi tome da linija može da radi pri velikoj brzini.

Niz posuda se zatim deli na dva, pomoću uređaja za razdvajanje, a dvostruki nizovi ulaze u Ishida QX-1100 Traysealer, koji je sa svojim brzim cliklusima koje kontroliše servo motor i visokim kapacitetom sa dvostrukom trakom je drugi bitan faktor za ubrzavanje procesa pakovanja. Nakon zatvaranja u modifikovanoj atmosferi, posude se ponovo ujedinjuju u jedan niz i stavlja im se etiketa odozgo. Odatle idu do unapređenog IX-GA-2475 Ishida X-Ray sistema za inspekciju i Ishida Seal Tester-a, na koji je postavljen vizuelni sistem za proveru postavljanja etikete, orijentacije i podataka. To dalje dovodi do ukupne efikasnosti linije, s obzirom da obezbeđuje temeljne provere mnogo većom brzinom nego što je to moguće ljudskim okom. Nova linija je dovela do velike uštede u korišćenju ljudske radne snage u kompaniji Snellman, i omogućila im da osoblje oslobode za druge poslove. Prethodna linija za mleveno meso zahtevala je petoro ljudi, od kojih je dvoje bilo zaduženo za pakovanje gotovih posuda u kutije. Pored toga, šesta osoba je vodila računa o dovođenju posuda i kutija. Nasuprot tome za novu liniju su potrebna samo dva radnika, a pakovanje u kutije se sada vrši automatski pomoću Ishida IPS pick-and-place sistema. “Mi nismo tražili samo veći kapacitet, već i veću efikasnost,” kaže Anders Snellman, direktor projekta, a u vezi sa odlukom o instalaciji nove linije. “Zaključili smo da je Ishida tim veoma otvoren za saradnju, i spreman da sasluša naše predloge i interesovanja.” Roland Snellman, direktor proizvodnje, je takođe veoma zadovoljan. “Uvek treba da pokušavate da budite bolji, da idete od dobrog ka odličnom,” komentariše on, “ali sam uveren da u ovom trenutku mi imamo najbolju proizvodnju mlevenog mesa u Finskoj” U stvari, Snellman je bio toliko impresioniran efikasnošću Ishida kontrole i opreme na kraju linije da je prethodnu liniju za mleveno meso ostavio da radi (na njoj se danas pakuju veća pakovanja) dodajući joj X-ray uređaj za kontrolu kvaliteta, testiranje zatvaranja, vizuelnu kontrolu i IPS. Ovo je omogućilo sličnu uštedu u korišćenju ljudske radne snage na liniji.